مطالعه گذشته ی معنویت گرایی باید وضعیت آینده را برای ما روشن کند

در حاشیه کتاب «اهمیت امر زیبا در زمانه ما»

محمدحسین شیخ شعاعی مؤلف کتاب نومعنویت، در برنامه شعبده شوم که با موضوع بررسی جنگ نرم و جنبش ‌ها و عرفان های معنوی نو پدید، از شبکه رادیویی گفت و گو پخش شد، با اشاره به این که در مورد عرفان های نوپدید بسیاری از مباحث ریشه ای باید مورد بررسی قرار بگیرند، گفت: عدم توجه و مباحث جامع در روند تحلیل عرفان های نوپدید باعث می شود تا نتیجه صحبت ها و بررسی ها به صورت ناقص در اختیار مردم قرار بگیرند و کارکرد مقابله محور نداشته باشند.

وی با اشاره به ضرورت مرور گذشته بشر در هنگام تحلیل عرفان های نوپدید، اظهار داشت: در حالت کلی مطالعه گذشته باید در مسیری باشد که پیش بینی های در مورد آینده را به همراه بیاورد.

این پژوهشگر عرفان های نوظهور با اشاره به تمام آسیب های اجتماعی در فرد ریشه دارند، عنوان کرد: در شکل گیری آسیب های اجتماعی فرد نسبت به کنش ها بیرونی واکنشی را از خود بروز می دهد که بر اساس معیارهای موجود در اجتماع ناهنجار تشخیص داده می شوند.

وی با بیان این که در جنبش های نوپدید دینی مساله اصلی افراد در بحران معنا شکل می گیرد، تصریح کرد: بحران معنا از جمله موضوعاتی است که در ابتدای امر غرب را گرفتار کرد و در همین بستر معنویت های نوپدید ضرورت پیدا کرده و گسترش یافتند.

محمدحسین شیخ شعاعی در مصاحبه با رادیو گفت و گو با اشاره به این که معنویت های نوظهور در ابتدای شکلگیری مساله جهان غرب بوده است، عنوان کرد: با گذشته سال های بسیار موضوع معنویت های نوظهور و بحران معنا امروزه به مساله کشور ما نیز تبدیل شده است.

وی در ادامه اضافه کرد: با ورود علم به عرصه حیات انسان و تشدید گرایش تجربه گرایی و حواله دادن همه حقیقت ها به تجربه، دین اعتبار خود را برای پاسخ دادن به برخی از سوالات بشر از دست داد و بر همین اساسا بشر به وضعیت جدیدی وارد شد. قبل از ورود علم به حیات بشر و تشدید تجربه گرایی بشر بسیاری از سوال های خود با استفاده از دین پاسخ می داد.